Araba Habercisi ekibi olarak yeni modeller ve teknolojiler kadar sürüş güvenliği ve araç bakımı konusunda da sizlerle bilgi paylaşımının önemli olduğu düşüncesindeyiz. Yağışta Güvenli Sürüş Nasıl Olmalı? Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız haberimizde kış lastiklerinin önemine değinmiştik. Okumak için tıklayınız.
Peugeot 3008 Nissan Qashqai’yi koltuğundan etti!
Araba Habercisi Dergisi, Araba Testleri, Araç Testleri, Otomobil Testleri.
youtube.com/msemedya
Bugünkü yazımızda da yağmurlu havalarda daha güvenli sürüş için neler yapılması gerektiğidir. Güvenli sürüş kendi kendimize tecrübeyle öğrenilecek bir şey değildir. Güvenli sürüş için mutlaka profesyonel eğitim almak gerekir. Bu yüzden eğer siz de yolda hem kendinizin hem de sevdiklerinizin can güvenliğini artırmak istiyorsanız Murat Tosun Akademi’den Güvenli Sürüş Teknikleri eğitimi alabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Devamı aşağıda
Tamam, hepimiz iyi sürücüleriz. Arabayı bırakın sürmeyi, adeta dans ediyoruz. Ama şunu kesinlikle unutmayalım ki, altımızdaki araba ne olursa olsun yol ile irtibatımızı sağlayan sadece lastiklerdir. Bu yüzden, kötü hava koşullarında normale göre daha farklı bir sürüş yapmamız gerekiyor.
Kış ayları içerisinde yer aldığımız bugünlerde yavaş yavaş kar yağışları başladı. Ancak daha da sıklıkla yoğun yağmur yağışlarıyla karşı karşıyayız. Bu yüzden özellikle yağmurlu havalarda sürüş mesafemizi artırmamız ve hızımızı düşürmemiz gerekiyor. Yani normalde 90 km/s hızla seyrettiğimiz yolda yağışlı havada hızımızı %10-20 arasında düşürerek maksimum 80 km/s hızla gitmemiz gerekiyor. Önümüzdeki araçla olan mesafemizi de 2 saniye yerine en az 4 saniyeye çıkarmamız gerekir. Aynı şekilde karlı havalarda yolun buzlu olması ihtimaline karşı önümüzdeki araçla mesafeyi 10 saniyeye kadar çıkarmamız güvenliğimizi üst seviyeye çıkaracaktır. Ayrıca sileceklerinizin de iyi kondisyonda olması ve cam suyunuzun eksik olmaması gerekmektedir.
En büyük tehlike ‘aquaplanning’!
Yağışlı havalarda en büyük risklerden biri olan ‘aquaplanning’ ise hiç ummadığınız bir kaza yaşamanıza sebep olabilir. ‘Aquaplanning’i, yol üstünde biriken su birikintisine hızlı girdiğiniz zaman yol ile lastikler arasındaki bağlantı tamamen koparak aracınızın kontrolsüz bir şekilde sürüklenmesi olarak açıklayabiliriz. Lastiklerin yapısı gereği üstünde yer alan kanallar belli hızda belli orandaki suyu tahliye etmek için tasarlanmıştır. Bu yüzden doğru bir hızla girdiğiniz su birikintisinden herhangi bir sorun yaşamadan geçebilirsiniz.
Özetle, kötü hava koşullarına girdiğimiz bugünlerde öncelik olarak aracınızı kışa hazırlamalısınız. Sonrasında da hızınızı düşürün, müziğinizin sesini açın ve yolun keyfini çıkarın. Unutmayın modeli ne olursa olsun, motor gücü ne olursa olsun tüm arabalar hızlı gidebilir ancak pek çoğu doğru noktada durmayı başarabilir.