Citroen geleceğin elektrikli hafif ticari aracına öncülük yapıyor! Nedir bu hidrojenli ticari araç! Citroen e Jumpy Hydrogen.
Instagram Hesabım
Citroen, elektrikliye geçiş stratejisini hafif ticari araç pazarında da bütün hızıyla devam ettiriyor. Bataryayı hidrojen yakıt hücresiyle birleştiren Citroen e-Jumpy Hydrogen, aracın kullanım özelliklerini kısıtlamadan elektrik modunda daha fazla menzil sağlıyor.
Araç, 400 km’nin üzerinde menzil ve üç dakikadan kısa sürede hidrojen yakıt ikmali ile geleceğin elektrikli hafif ticari aracına öncülük yapıyor. 2021 yılı sonuna kadar hafif ticari araç ailesinin tümünü elektriklendirme stratejisi izleyen Citroen, bu alanda ilk olarak e-Jumpy’yi yollarla buluşturmuştu. Marka yılın ikinci yarısında ise My Ami Cargo, e-Berlingo Van, e-Jumpy Hydrogen ve e-Jumper modellerini satışa sunacak.
Tamamen elektrikli bir araç olan ve iki farklı enerji kaynağından beslenen e-Jumpy Hydrogen, gücünü üç adet 700 barlık depodaki hidrojeni tüketerek elektrik üreten 45 kW’lık yakıt hücresi ve 50 km’lik rezerv görevi gören ve hidrojen deposu boşaldığında devreye giren 10,5 kWsa’lik bir bataryadan alıyor.
Hidrojen yakıt hücresi menzil sağlarken, batarya hızlanma veya ekstra güç gereksinimi olan durumlarda devreye giriyor. Bu iki enerji kaynağı, motora yakıt sağlamak ve aktarma organlarına güç sağlamak için birleşiyor. Yavaşlama anında enerjiyi geri kazanan batarya, hidrojen yakıt hücresi tarafından üretilen elektriği kullanılarak otomatik olarak şarj ediliyor. Batarya ayrıca kablo ile şarj noktalarında da şarj edilebiliyor. Fransa’daki SevelNord fabrikasında üretilen Jumpy, Stellantis Grubu’nun Almanya, Rüsselsheim’da bulunan hidrojen yakıt hücresi araştırma ve geliştirme merkezinde dönüştürülecek. M (4.95 m) ve XL (5.30 m) olmak üzere iki gövde uzunluğu ile sunulacak ë-Jumpy Hydrogen’in 2021 sonbaharında yollara çıkması hedefleniyor.
Araba Habercisi Dergisi Ağustos 2021 Sayısı Çıktı! Araba Habercisi Dergisi’nin 31. Sayısı Yayında!
Araba Habercisi Dergisi’nin Ağustos 2021 sayısı çıktı. 1992 yılından beri otomotiv gazetecisi olan Murat Tosun’un yönetiminde hazırlanan dergi nerelerden okunabiliyor?
Araba Habercisi Ağustos 2021 Sayısını Nerelerden Okurum?
Araba Habercisi Dergisi 31. sayısıyla karşınızda. Araba Dergileri arasında 31. sayısına ulaşan Araba Habercisi Dergisi’ni nerelerde okuyabilirsiniz. Google Play ya da App Store’dan Turkcell Dergilik uygulamasını indirerek okuyabilirsiniz. Ben uygulama indirmek istemiyorum diyorsanız Turkcell Dergilik web sitesi üzerinden de okuyabilirsiniz.
Araba Habercisi Dergisi’ni Türk Telekom üzerinden okumak isteyenlerse Türk Telekom e dergi uygulamasını indirerek okuyabilir. Türk Telekom e dergi uygulaması hem App Store hem de Google Play üzerinden indirilebiliyor.
Araba Habercisi Dergisi Ağustos 2021 sayısı ayrıca diğer tüm sayılarıyla birlikte Dijital basın dergilikte.
Araba Habercisi Dergisi Ağustos 2021 Sayısında neler var? Otomobil Dergileri Ağustos 2021.
Türkiye’nin en çok satan otomobili Fiat Egea’nın ikinci elini test ettim.
İkinci el piyasasının aranan otomobili Renault Fluence dizel otomatik modeli nasıl?
Mercedes Benz GLA 200 SUV sınıfının premium yıldızlarından biri.
Küçük SUV sınıfına hareket getiren Opel Mokka testi.
Yeni Hyundai i20 hibrit dizeli tahtından eder mi?
Jeep Compass hiç olmadığı kadar iddialı.
Volkswagen Caddy A’dan Z’ye değişmiş haliyle teste çıktı.
Hibrit denince akla ilk gelen otomobil: Toyota Corolla Sedan.
Dizel otomatik Ford Focus Sedan yıldızlar kadar parlak.
Aile otomobili olsun biraz da hızlı olsun: Honda Civic Sedan Turbo.
Onunla tarihte yeni bir sayfa açıldı: MG ZS EV.
Yeni Kia Picanto tam bir başlangıç arabası olmuş.
Renault Zoe kullandığım süre boyunca hiç benzin tüketmedim.
Yeni Seat Ateca kompakt SUV sınıfının iddialılarından biri.
Uygun fiyatlı otomatik SUV model bakanlara: Dacia Sandero Stepway.