SADECE 9 GÜN KALDI! Ek vergi sonrası 0 km piyasasında neler olacak? İkinci el araçlar nasıl etkilenir?

Çin yüzde 40 ek vergi otomobil.
Çin yüzde 40 ek vergi otomobil.

Çinli markalara ek vergi geldi! Şimdi ne olacak? Diğer markalar ve ikinci el piyasası bundan etkilenir mi? Çin yüzde 40 ek vergi otomobil. SADECE 9 GÜN KALDI! Ek vergi sonrası 0 km piyasasında neler olacak? İkinci el araçlar nasıl etkilenir?

YOK ARTIK FORD! HAZİRANA DAMGA VURAN KAMPANYA!

Çin’den ithal edilecek araçlara yüzde 40 ek vergi geldi. Daha önce bu uygulama elektrikli araçlar için yapılıyordu. Şimdi tüm motor seçeneklerini kapsayacak şekilde değiştirildi. İyi ama bundan sonra ne olacak? Bundan en çok etkilenecek markalar Chery, MG, BYD gibi markalar olacak. Türkiye’de önemli satış rakamlarına ulaşan markalar için zor günler başlıyor. Elbette Çin’den gelen araçların ek vergi döneminde ne yapacağı en çok merak edilen konu.

1- Bunun için en önemli yol fabrika kurmaları. Kuracağız, görüşüyoruz, bakıyoruz vs söylemler yerine çok daha hızlı bir şekilde fabrika yatırımlarını hayata geçirmeleri gerekiyor. Türkiye otomotiv sanayi için bu çok iyi bir gelişme olur. Elbette fabrika kurulum süresi için en azından iki yıl geçmesi gerekiyor. Yapboz fabrikalar kurarlarsa daha hızlı bir çözüm olarak görülebilir ve daha kısa sürer. Hesaplamalara göre 8 Temmuz Çinli otomobil fiyat listelerinde yüzde 36 oranında bir zam bekleniyor.

2- Çin’den gelen araçlara ek vergi kararı açıklandı ama uygulamaya başlanması için 30 gün süre verildi. Bu 30 günlük süre markaların 2024 planlamaları için çok önemli olacak. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’de hala ek vergiden etkilenmeyen Çinli elektrikli araçlar satılabiliyor. Çünkü elektrikli araçlar için alınan ek vergi kararından önce Türkiye’ye getirilmişlerdi. Büyük olasılıkla markalar 30 günlük süre içinde getirebildikleri kadar aracı Türkiye’ye getirmeyi deneyecek. Ayda 5-6 bin adet satan Chery’nin yılın kalan 6 ayı için önemli bir stok yapma çabası içinde olacağını tahmin etmek güç değil. Aynı şekilde MG ve BYD gibi markalar da bu konuda elini çabuk tutacaktır. Ancak ek vergi geldi diyerek ek vergiden etkilenmeyen araçların fiyatını da yükseltmeye kalkarlarsa Çinli tüm markaların satış rakamları bıçak gibi kesilecek.

Kampanyanın dozu artar mı derken fabrika 35 GÜN KAPALI KALACAK! Bu sabah KAP bildirimi geldi!

3- Çin’den gelecek otomobillere en az 7 bin dolar ek vergi geldi. “İthalat değerinin yüzde 40’ı veya 7000 dolar adetin yüksek olanı uygulanır.”
Yani, ithalat fiyatı 10 bin dolarsa 7 bin dolar. İthalat fiyatı 20 bin dolarsa %40’ı 8 bin dolar. Karar uygulanmaya başladıktan sonra Çin’den gelen araçların fiyatları ne olacak? Yukardaki açıklamaya göre en az 7 bin dolar ek vergi gelmiş olacak. Vergisiz fiyatı 14 bin dolar olan aracın fiyatı 21 bin dolar olacak. 21 bin dolar + yüzde 80 ÖTV + yüzde 20 KDV ile bugün 1.2 – 1.3 milyon TL aralığında olan bir aracın kaç para olacağını tahmin edebilirsiniz. Bu durum Çin’den gelen araçların yaptığı kampanyalara cevap vermeye çalışan diğer markaları da etkileyecek. Kampanyalar azalacak, hatta bitecek. Çünkü iddialı kampanyalarla hem kendi aralarında rekabet hem de Çinli markalara karşı önlem almaya çalışıyorlardı. Tam tersi bir durum söz konusu olmazsa 0 km araçlar açıklanan liste fiyatlarına geri dönecek. Bir örnek vermem gerekirse liste fiyatı 1.007.900 TL olan Fiat Egea Sedan Haziran ayında 799.900 TL etiketle satılıyor. Bu kampanya sona erecek ya da indirim miktarı çok daha az olacak.

4- Elinde Chery aracı olanlar sevinsin mi? Hayır. Satın alınmış Chery modellerinin fiyatını bu karar sonrası artırmak isteyenler çoğunlukta olacak. Ancak Peugeot 3008, Hyundai Tucson gibi araçlara benzer fiyatlarda olacak olan Chery modelleri alıcı bulmakta çok zorlanacak. İkinci el piyasasında Çinli otomobillerin fiyatı yükseleceği için fiyatları artırma yoluna gidenler olacak. Ama karar uygulanmaya başlayana kadar bu yanlış bir hareket olur.

Neyse, neler olacağını hep beraber yaşayalım ve görelim.

Temmuz ve Ağustos aylarında 0 km bazı yerli üretim kampanyaları artabilir! Kesin konuşmak için erken!

Çin yüzde 40 ek vergi otomobil.

Çin yüzde 40 ek vergi otomobil.

Çin yüzde 40 ek vergi otomobil.

REKLAM

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba