Michelin tersini söyleyince size sordum: Lastiğin Üretim Yılı Önemli Mi?

Dün Michelin Türkiye’den bir bülten geldi. Lastiklerin Üretim Yılı değil saklama koşulları önemli diyordu. Instagram hesabımdan dostlarıma ne düşündüklerini sordum. Lastiğin Üretim Yılı Önemli Mi?

Araba Habercisi Dergisi

Lastiklerin Üretim Yılı önemli değil saklama koşulları önemli diye bir bülten gelince tüketicilerin bu açıklamaya nasıl bakacağını merak ettim. Michelin Türkiye tarafından doğru saklanan lastiğin ömrünün uzun olduğu ve üretim yılının öneminin olmadığı belirtiliyordu.

Lastiğin Üretim Yılı Çok Önemli

Instagram hesabımdan tüketicilere yani bu lastikleri kullanan dostlarıma bu soruya yönelttim. Onlara kış lastiğinin üretim yılı önemli mi dedim. Gelen cevaplara göre instagram tarafından oluşturulan grafiği aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Yani biz Türk tüketiciler lastiklerin üretim yılına tahmin edilenden çok daha fazla önem veriyoruz.

Lastiğin Üretim Yılı Önemli Mi, Lastik Üretim Tarihi Nasıl Öğrenilir, Lastik hangi koşullarda saklanmalı, Lastik Ömrü Ne Kadar, Michelin Türkiye, Michelin
Lastiğin Üretim Yılı Önemli Mi

[irp posts=”2277″ name=”Oyak Renault Fabrikası Boğaziçi Üniversitesi ile akıllanıyor”]

Lastiğin Üretim Yılı Önemli Mi

Araba Habercisi Murat Tosun

Kış Lastiği’nin Üretim Yılı ne kadar önemli?

Lastik Ömrü Ne Kadar

Lastiklerin yaşının üretim tarihiyle değil araca takıldığı günden itibaren başladığına dikkat çeken Michelin, lastik satın alırken sürücülerin dikkat etmesi gereken asıl konunun saklama koşulları olduğunu belirtiyor. Doğru koşullarda stoklanan bir lastiğin raf ömrünün 10 yıl olduğunu ancak 5 yılını dolduran lastiklerin her yıl uzmanlar tarafından kontrol edilmesini gerektiğini belirten uzmanlar, bu konuda yaşanan bilgi kirliliğinden dolayı sürücülerin sorun yaşadığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre; bir lastiğin ömrü; stoklama koşulları, stok yapılan yerin konum ve durumuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Yani lastiğin ömrünü etkileyen en önemli faktörü stoklanma koşulları oluşturuyor.

Lastik Üretim Tarihi Nasıl Öğrenilir

Araca takılma öncesinde stok durumundayken lastikler şişirilmemiş, üzerine yük bindirilmemiş olarak depolanır. Lastik, ancak araca takıldıktan sonra güneş ışığı, yol darbeleri gibi yıpratıcı etkilere maruz kalır. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken lastik üretim tarihi değil, saklama koşullarıdır. Lastik üretim tarihini öğrenmek için lastiğin yanak kısmında bulunan ve ard arda 4 rakamdan (2000 senesi öncesinde 3 rakamdan) oluşan kısma bakmak gerekir. İlk iki rakam üretim haftasını, son iki rakam üretim yılını gösterir” diyor.

Lastik hangi koşullarda saklanmalı?

Serin, kuru ve doğal havalandırmalı yerlerde stoklanmalı. Eğer lastikler dışarıda muhafaza ediliyorsa, branda ile örtülmeli ve su geçirmemeli. Güneş ışığından ve ultraviyole ışınlı yapay ışıktan korunmalı. Sıcaklık 35°C’nin altında olmalı. Sıcak su boruları veya radyatörlerle direkt temastan korunmalı. Mazot, benzin, yağ gibi petrol türevi uçucu maddelerle, akü asidiyle temastan uzak tutulmalı, kaynak makineleri, elektrik terminalleri gibi lastiğe zarar verebilecek uygulama yerlerine yakın olmamalı. İlk stoklanan lastik ilk önce kullanılacak şekilde organize edilmeli. Lastikler, zeminden en az 10 cm yükseklikteki raflarda, dikey konumda istiflenmeli. Deforme olmalarını önlemek için, ayda bir kez hafif şekilde döndürülebilir. 5 yılını dolduran lastikler her yıl bir uzman tarafından kontrol edilmeli.