Elektrikli Araba Pilleri, Elektrikli Otomobil Pilleri, Elektrikli Araba Bataryaları, Elektrikli Otomobil Bataryaları, Elektrikli Otomobil Yeni Pil Teknolojisi.
[irp posts=”13468″ name=”Araba Habercisi Dergisi Şubat 2020 Sayısı Çıktı!”]
Elektrikli Otomobil Yeni Pil Teknolojisi.
Elektrikli Otomobil Yeni Pil Teknolojisi. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, lityum-sülfür pillerdeki problemi aştıklarına inanıyorlar.
Volkswagen Golf 8’in Klima Sistemi Sesli Komutla Çalışıyor
Lityum-sülfür piller bir süredir bilinse de çok kısa ömürlü olmaları nedeniyle tercih edilmiyordu. Fakat yeni geliştirilen bir bağ mimarisi sayesinde, akıllı telefonunuzun şarjı 5 gün gidebilir ve elektrikli araçların menzili 2-3 katına çıkabilir.
ALFA ROMEO Fiyatları Nereden Nereye Geldi!
‘İronik bir şekilde lityum-sülfür pillerin bugüne kadar seri üretime geçememesindeki en büyük problem, sülfür elektrotun depolama kapasitesinin çok büyük olması nedeniyle, ortaya çıkan stresi idare edememesiydi’ diyor Monash Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr Mahdokht Shaibani. Stres nedeniyle iki materyali bir arada tutan polimer bağlayıcı diğer bir tabirle, yalıtılmış sülfüre elektronların geçmesinden sorumlu karbon matriks bozuluyor. Sonuçta bu bağlantı bozulunca bataryanın performansında hızlı bir bozunma gerçekleşiyor.
İşte Shaibani ve ekip bu yapıyı bir arada tutacak yeni yollar araştırdı. Bu yoğun ağı oluşturmak için bağlayıcı bir malzeme kullanarak sülfür iyonları küçük bir alana hapsetmek yerine ‘sülfür parçacıklarına nefes alacakları biraz alan bırakmak istedi.’ Yeni bataryada her zamanki bağlanma ajanı kullanılsa da karbon matrix ve sülfür parçacıkları arasındaki ultra güçlü köprü bağları oluşturmak için yeni bir yöntem kullanarak, bataryaya şarj esnasında genişleyecek ekstra boşluk sağladı.
‘Diğer bir ifadeyle, ağ benzeri bir bağlanma kurarak komşu parçacıklar arasında minimum bağlayıcının olduğu daha büyük bir alan sağlayarak, değişen yapıdaki yükleri ve doğan stresi barındırabilecek bir pil oluşturdum’ diyor Shaibani. Yapılan deneylerde yeni lityum sülfür piller bazı umut vadeden sonuçlar verdiği görüldü. 200 döngüyü geçen testlerde bataryanın şarj/deşarj veriminin halen %99’un üzerinde olduğu görüldü. Araştırmacılar bu bataryaların akıllı telefonların şarjını 5 güne çıkaracağını, elektrikli araçlarda ise menzilin 1000 km’nin üzerine çıkaracağını belirtiyor.
Bu piller çevreyi de koruyacak.
Gelecek yıl yapılacak denemelerde elektrikli bataryalar ve güneş enerjisi depolama testleri yapılacak. Araştırmacılar şimdiden teknolojinin patentini aldılar. Ayrıca pillerin performansının gelişmesi, üretim maliyetinin düşmesiyle geleneksel lityum iyon pillere göre çevresel etkiler de azalacak. Su bazlı teknoloji sayesinde çevreyi etkileyen zehirli atıklar da azaltılmış olacak.
Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.