Araba üreticileri için tasarım artık hiç olmadığı kadar önemli bir konu haline geldi. Tasarım her zaman müşterilerin seçiminde önemli bir kriterdi. Ancak bugün artık yeni yürüyen aksamların dahil olmasıyla beraber tasarım da sadece görünüş değil fonksiyonellik ön plana çıkıyor. Elektrikli Otomobillerin Tasarımları 2020.
Araba Dergileri, Araba Dergisi, Araba Habercisi Dergisi.
Youtube.com/msemedya
[irp posts=”10435″ name=”Turkcell Dergilik’te Araba Habercisi Aralık Sayısını Okudunuz mu?”]
Aracın daha hafif yapıda olması için gövdede önceden kullanılan çeliğin yerini alüminyum, bugün ise alüminyumun yerini karbon fiber almaya başladı. Şanzımanların yüksek torklara dayanabilmesi için kullanılan magnezyumdan, iç tasarımda kullanılan kompozit panellere kadar tasarım ve mühendislik bir arada kullanılıyor. Tasarımcılar aracın aerodinamik yapısını geliştirme ve ağırlık azaltma konusunda mühendislerle birlikte her zamankinden daha yakın çalışıyorlar.
Elektrikli Arabaların Sessizliğini Volkswagen bozdu!
Önceden Farklı Olan Tasarımlar Zamanla Geleneksel Hale Dönüştü
Araba tasarımı her zamankinden daha hızlı bir şekilde değişiyor. Çok değil 10 sene önce herhangi bir üreticinin çevreci hibrit, elektrikli veya hidrojenli modeli ‘farklı görünmek’ için tasarlanıyordu. Bu modellere örnek olarak Toyota Prius, Chevrolet Volt, Opel Ampera ve Nissan Leaf modellerini gösterebiliriz. Ancak günümüzde gittikçe artan elektrikli ve hibrit araba kullanımıyla birlikte tasarım dilleri de diğer arabalarla aynı seviyeye geldi. Artık tüketiciler, aracın elektrikli mi yoksa benzinli mi olduğuna bakmaksızın çekici bir tasarımı talep ediyor. Buna örnek olarak da ilk nesil Nissan Leaf 2010 yılında özgün bir tasarıma sahipti. Ancak 2018 yılında çıkardığı ikinci nesil Leaf daha genel bir tasarım diline sahip oldu. Aynı şekilde Mercedes de tam elektrikli EQC modeliyle kardeşi GLC’ye benzerliğiyle dikkat çekmektedir.
Yeni Mercedes Benz GLA Kompakt SUV Tanıtıldı!
Elektrikli arabaların tasarımında diğer araçlara göre birçok avantaj da bulunmaktadır. Ön tarafta motor için büyük bir alana ihtiyaç yok. Bataryalar tamamen aracın zemininde yer aldığı için ağırlık merkezi aşağıda yer almaktadır. Bu bakımdan da tasarımcıların istedikleri gibi bir tasarımı inşa etmelerine imkan sağlıyor. Tesla modellerine de baktığımız zaman Model X oldukça özgün bir tasarıma sahipken, Model 3 ve Model S ise bildiğimiz sedan tasarım diline oldukça uyum sağlıyor. Aynı şekilde BMW’nin i3 ve i8 modelleri spesifik tasarımlara sahip iken, Audi’nin e-tron modeli ve Jaguar’ın I-Pace modelleri konvansiyonel tasarım diline güzel birer örneklerdir.