Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk 9 aylık döneminde, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,9’u olan 24 bin 900 adet yeni aracı filosuna kattı. Sektör yetkilileri faizlerin düşmesiyle birlikte 2020 yılından umutlu olduklarını açıkladı. Operasyonel araç kiralama sektörü 2019.
Araba Dergisi, Araba Testi, Araba Testleri, Araba Sürüşleri, Araba Yorumları, Araba Yenilikleri, Araba Habercisi Dergisi.
youtube.com/msemedya
Bu dönemde, yaklaşık 2,9 milyar TL yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü 28,5 milyar TL oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3, 2018 yılı sonuna göre yüzde 12,3 daralan operasyonel araç kiralama sektörünün, filosundaki araç sayısı ise 284 bin adet oldu.
Yeni Skoda Octavia Türkiye’de Ne Zaman Satılacak?
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Faizlerin düşmesiyle araç kiralama bedelleri yeniden uygun seviyelere geldi. Kiralamaya olan talep yeniden yükseldi. Sektörümüz zor günlerini geride bıraktı. 2020’de operasyonel kiralama sektörünün yüzde 7-8 oranında büyümesini bekliyoruz” dedi. Ticari araç kiralamanın önünü açmak için uygulamadaki birkaç sıkıntının giderilmesi gerektiğini vurgulayan İnan Ekici, Türkiye’nin bir ticari araç üssü olduğunu belirtti ve faizlerin düşmesiyle ticari araç kiralamaya olan talebin artacağını, bunun da toplam otomotiv pazarı içerisindeki ticari araç pazarının payını büyüteceğini ifade etti.
Filoda Renault ve Fiat zirvede!
TOKKDER raporuna göre, ilk 9 ayda Renault yüzde 26,9’luk pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka oldu. Renault’u yüzde 13,3 ile Fiat, yüzde 13 ile Volkswagen, yüzde 10,3 ile Ford takip etti.
Sektörün araç parkının yüzde 93,4’ü dizel.
Sektörün araç parkının yüzde 48,8’lik kısmı kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 28,9, üst orta sınıf araçlar ise yüzde 14,1 pay aldı. Rapora göre ayrıca, sektörün araç parkının yüzde 93,4’ünü dizel araçların oluşturması dikkat çekerken, otomatik vitesli araçların payı ise yüzde 56,8 olarak gerçekleşti.
2018 yılında yaklaşık 5 milyar 271 milyon TL vergi ödeyen operasyonel araç kiralama sektörü, 2019 yılının ilk 9 ayında da 1 milyar 713 milyon TL vergi ödedi.